maanantai 28. helmikuuta 2011

Ebay-opas!

Tässäpä tulee nyt tämä pikkuinen opas ebayssa shoppailuun! Kaikki lähtee tietysti siitä, että on rekisteröinyt itsellensä käyttäjäprofiilin, jonka kautta niitä ostoksia tehdään. Tämän lisäksi tulee olla Paypal-tili, jonka avulla selvitään sitten maksuosuudesta. Visa Electron on myös hyväksyttävä korttimuoto, mutta itse en ole saanut vielä aikaiseksi rekisteröidä omaa korttiani tuonne. SMakselen ostokseni poikaystävän tunnuksilla, ja se voi olla ihan hyväkin juttu. Summa lähtee suoraan tililtä, joten en ainakaan ilman lupaa mene makselemaan shoppailujani. Ainakaan kovin usein. ;)

Elikkäs klikkailette itsenne tuonne "Personal"-kohtaan ja annatte pyydetyt tiedot. Sitten lisätään oman maksukortin tiedot ja muutaman päivän kuluessa omalta tililtä veloitetaan 1,50€. Tämän tilitapahtuman yhteydessä (verkkopankissa) näkyy numerosarja, joka tulee syöttää Paypalin käyttäjätilille, jonka jälkeen tili on shoppailuvalmis! Tuo 1,50€ palautetaan takaisin sinulle.
Noh, nyt sitten on käytössä tunnus Paypaliin ja tietysti itse ebayhin ja voit ryhtyä selailemaan tuota tavarahelvettiä. Etusivulla on kaikenlaisia houkutteleia mainoksia, joissa puhutaan ilmaisista postikuluista ja päläpälä, mutta yllättäen tuotteet eivät ole saatavilla Suomeen. Pikkuvikoja, sanon minä. 

Elikkäs allaolevassa kuvassa on ebayn etusivu kaikessa sekavuudessaan. Ympyröin vihreällä värillä hakukentän ja tuon ison valikon, josta löytyy tuotteet kategorioituina. Mua ärsyttää, kun näitä kuvia ei saa sopivan kokoisena tähän esille. Ne on nyt ihan liian pieniä. ;((((
Sitten hakuun kirjoitetaan nyt mitä sitten haluaakaan. Itse etsin kynsienlaittoa varten glitteriä hakusanalla  "nail glitter dust". Pinkillä ympyröity ylin laatikko tarjoaa lisää käytetyimpiä hakusanoja, joita kannattaa käyttää apuna. Vasemmalla olevan iso boxi tarjoilee puolestaan keinoja rajata näyttäviä hakutuloksia. Esimerkiksi klikkaamalla vaikkapa tuota "Nail Art (501)"-kohtaa, hakuun pärähtää 501 kappaletta kynsien koristeluun liittyvää tuotetta.  Hakua voi rajata myös valitsemalla tietyn tuotemerkin, tuotteen kunnon (käytetty vai uusi), värin jne.

Mun piti vähän leikellä noita kuvia, että niistä saa jotain selvää. Tuo ylläoleva kuva, mihin olen sörhännyt keltaisella, on hakutulossivun oikeassa laidassa. "Sort by"-kohdasta voi valita miten haluaa lajitella annetut tulokset. Itse käytän yleensä tuota "Price + P&P lowest first", jolloin tuotteet listataan halvimmasta alkaen postikulut mukaan luettuna. Tuon hakulaatikon alla keltaisella on alleviivattu, miten tuo valitsemani toiminto näyttää hinnan ja postikulut. Ekana on hinta, viimeisenä postarit. Jos tuotteessa on "Buy It Now"-nappula, tarkoittaa se ettei siitä tarvitse käydä huutokauppaa vaan saat tuotteen heti itsellesi. <3
 
Sitten löysin haluamani glitterit. Tuotteen myyntisivulla ihan oikeasta laidasta löytyy samanlainen boxi, minkä olen tässä alemmassa kuvassa ympyröinyt turkoosilla. Laatikosta ilmenee myyjän tunnus, tehtyjen kauppojen määrä, positiivisen palautteen määrä 99% ja linkki tämän myyjän ebay-kauppaan. En yleensä kovin orjallisesti takerru noihin prosenttilukemiin, mutta jätän kyllä tilaamatta, jos luku lähentelee 90% alkupäätä. Tuo luku määräytyy myyjän kanssa kauppaa tehneiden henkilöiden antaman palautteen mukaan.
Kun klikkaa tuota myyjän nikkiä, pääsee tämän profiilisivulle. Profiilista selviää kuinka rehdisti sitä kauppaa on oikein käyty. Toisin sanoen sieltä voi lukea myyjän saamat palautteet. Jokaisen käydyn kaupan jälkeen on itsekin suotavaa jättää palautetta myyjälle, joka puolestaan jättää palautetta sinulle. ostajana siitä, kuinka pian olet suorittanut maksun yms. Jos kaupassa ilmenee jokin probleema (tuote ei vastaa kuvaa, on viallinen, väärä ymsyms.) myyjät toivovat sinun ottavan heihin yhteyttä ennen kuin tylytät heitä surkeimmalla mahdollisella palautteella.
Tällä kertaa kyseessä oli huutokauppa, jossa aikaa jäljellä oli enää muutama minuutti. Vihreällä alleviivasin jäljellä olevan huutoajan ja sen alapuolella olevan lähtöhinnan. Tuohon valkoiseen laatikkoon lisätään summa, jolla haluaa tuotetta huutaa ja sen vieressä olevasta "Place bid"-nappulasta hyväksytään huuto. Elikkäs tuota nappulaa tulee painaa, kun tekee huudon! Huutokauppaamiseen mulla ei ole mitään hyvää neuvoa, koska olen ne lähes poikkeuksetta aina hävinnyt. :D Kannattaa kuitenkin huutaa aina viimeisillä minuuteilla, eikä naputella turhaan niitä huutoja sinne tuntikausia ennen. 6 kpl erivärisiä glittereitä huusin itselleni vähän alle kolmella eurolla, aika hauskaa!
Sinisellä rajatusta lootikosta näkee postikulujen hinnan, joka tällä kertaa oli 0,99 puntaa.  Postikulujen hinta vaihtelee aikalailla riippuen maasta ja tietenkin paketin koosta. Olen joskus innostunut, että onpas mageet kengät parilla eurolla jeen, mutta oho enpäs huudakaan niitä 40€ postareiden takia! Tämän takia postikulut on hyvä tsekata ennen huutamista, ettei tule mitään järkytyksiä. :D Tullisäädöksistä en osaa tarkasti sanoa mitään, mutta ne löytyy varmaankin netistä.

Kun painaa tuota "See all details"-namikkaa, pääsee Postage and Payments-sarakkeeseen eli tähän alempaan kuvaan. Ennen huutamista on tärkeää tsekata, että myyjä toimittaa tuotteita Suomeen.
Kun olet huutanut tuotteen itsellesi huutokaupassa tai "Buy it Now"-namikkaa klikkaamalla, on aika siirtyä Paypaliin. Paypaliin pääset ebayn kautta suoraan tuotteen huutosivulta tai klikkaamalla "My ebay"-nappulaa oikeasta yläkulmasta, jolloin näkymä on tälläinen:
Eli tuossa näkyy, että maksettavana on yksi tuote ja palautetta pitäisi jättää neljästä tuotteesta. Sitten painaa vain tuosta tuotteen nimen kohdalla olevasta Pay now-linkistä, joka nyt tässä kuvassa ei näy. Tällöin pääsee sivulle, josta näkee koko tilauksen laskumaisena sivuna, jonka alakulmassa on Continue-nappi, josta klikkaamalla pääsee sivulle, johon syötetään Paypalin käyttäjätunnus salasanoineen. :D

Tässäpä tämä taisi kaikessa yksinkertaisuudessaan olla. Saattaa olla, että unohdin tästä jotain, mutta kysäiskää, jos tulee mieleen jotakin!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ah, kiiitos! Nyt opittuani kävin shoppailemassa kosketusnäytön näyttötikkuja, kännykänkuoret, irtoripsiä, DUO ripsiliimaa, hello kitty piilolinssikotelon ja jtn muuta mitä en edes muista... en oo ennen tajunnu mtn muista ohjeista, tää oli tarpeeks selkeä :)

Tellu kirjoitti...

Hehee, eipä kestä! Kiva, kun sait jotain tolkkua ohjeistani. :) Taisit vähän riehaantua, mullekin on tulossa kynsitarvikkeita ja jotain Osiksen hiuspuuteria jajajajajaja! Aah! :D<3

Mirjam kirjoitti...

Ihan älyttömän hyvät vinkit! Kiitos tästä siis:) Ihan uunona olen vielä näissä nettiostoksissa, mutta siis kun Paypal on otettu käyttöön ni se siirtää suoraan sen tarvittavan rahan ebayssä maksuun omalta tililtäni vai siirrän sen paypaliin itse?

Tellu kirjoitti...

Hyvä jos oli hyötyä! ;) Jotkut puhuu, että Paypal-tiliin pitäisi siirtää rahaa, että sitä voi käyttää. Mutta mulla se ainakin siirtää suoraan omalta pankkitililtäni. Kokeile maksaa sillä Paypalilla jotain, se varmaan ilmoittaa jos sinne pitää siirtää rahaa. Mutta joo, pitäs toimia ilman sen kummempia toimenpiteitä! =D

Anonyymi kirjoitti...

Kiiiitos! Tästä oli apua paljon, mutta nyt kun sain vihdoin ton paypalin tehtyä niin siellä lukee balancen kohalla 1,50e.. Osaatko sanoo miten saisin siirrettyä sinne sit sitä rahaa lisää kun ei ne näköjään automaattisesti sinne menny?

Tellu kirjoitti...

Kiva, jos tämä auttoi alkuun :)

Hmmmms, kun rekisteröidyit Paypaliin se sun maksama 1,50€ siirtyi sulle takaisin. Sen rahasiirron tarkoitus on vissiin varmistaa vaan tilin omistajan henkilöllisyys.

Oletkos kokeillut maksaa Paypalin kautta vielä jotakin ostosta? Sinne ei välttämättä tarvitse siirtää erikseen rahaa maksamista varten vaan Paypal siirtää automaattisesti ostoksesi summan sun tililtä.

Huomaathan, että jos sulla luottokortti niin Paypal laskuttaa sen summan luoton puolelta automaattisesti. Eli siinä tapauksessa sitä rahaa varmaan kannattaa siirtää Paypal-tilillesi, mut siinä en osaa neuvoa. Jos on electron/pelkkä pankkikortti niin tuosta ei tarvii luonnollisestikaan välittää =)

Anonyymi kirjoitti...

onko sillä mitään väliä jos klikkailee itsensä suoraan ebay.fi sivuille? :)

Tellu kirjoitti...

Eeeei kai sillä oo väliä :) En oo tainnut edes koskaan käyttää tuota suomenkielistä sivua, kun olen niin tottunut ebay.comiin :D

Helppoa kirjoitti...

Kiitos ohjeesta!

Tellu kirjoitti...

Kiva jos siitä oli hyötyä! :)